Bezienswaardigheden Kopenhagen

Kopenhagen is met haar grote oude stadscentrum een mooie stad om te zien. Zo is de haven prachtig om te zien en herken je het ongetwijfeld uit de vele reisboeken waarin de kleurrijke haven vaak prominent aanwezig in is. Meer bezienswaardigheden Kopenhagen zijn door de hele stad te vinden. Lees onze tips hieronder.

De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen en staat op een rots in het water bij Langelinie. Het beeldje, gemaakt van brons en 1,25 meter hoog, is in 1913 onthuld en is sindsdien een van de bekendste symbolen van de stad geworden. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers, die vanuit alle hoeken van de wereld naar Kopenhagen reizen om het te zien en foto’s te maken met het beeldje. In de loop der jaren is het beeldje meerdere keren gestolen of beschadigd, wat tot grote ophef heeft geleid.

Nyhavn

Deze knusse haven valt vooral op door de huizen die grenzen aan het water en allemaal in verschillende kleuren zijn geschilderd, goed te zien op de foto hierboven. In 1673 gaf Koning Christian V de opdracht voor het uitgraven van Nyhavn. Met deze haven wilde Christian V de handel in Kopenhagen en de rest van Denemarken een economische lift geven, iets waarin hij zeker in geslaagd is. Deze nieuwe handel bracht behalve rijkdom ook veel scheepslui die met hun drink gedrag Nyhavn een slechte naam gaven.

Tegenwoordig wordt de haven niet of nauwelijks meer gebruikt voor handel over de zee. In Nyhavn, wat letterlijk “Nieuwe Haven” betekent, zelf liggen voornamelijk plezierjachten. Ook kan je vanaf hier een rondvaartboot door Kopenhagen nemen. Nyhavn staat bij de inwoners van Kopenhagen vooral bekent als uitgaansgebied. Bezoek hier vooral een van de vele restaurants, waar je uiteraard heerlijk verse vis gerechten kan eten, of een van de terrasjes bij het water.

Rundetårn

De Rundetårn, ronde toren, werd in de 17e eeuw gebouwd en functioneerde als zowel een kerk, een bibliotheek en observatorium. Als dat laatste is de toren nog steeds actief. Wat echt interessant aan de Rundetårn is, is het uitzicht dat je vanaf het dak van de toren hebt. Via een spiraalvormige gang loop je omhoog en heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Kopenhagen.

Amalienborg

Amalienborg is de resident van de huidige Deense vorstin Margarethe II. Amalienborg heeft vier vleugels die in een vierkant rondom een plein staan. De vier vleugels, gebouwd rond 1750, zijn vernoemd naar Deense vorsten. Aangezien twee van deze paleizen nog volop gebruikt worden door de Koninklijke familie van Denemarken zijn deze niet open voor publiek. De andere twee paleizen en het Amalienborg museum zijn wel te bezoeken. Vooral het Amalienborg museum is een aanrader, zo kan je hier onder andere de kroonjuwelen van het Deense koningshuis bekijken. Tevens kan je hier elke dag om 12.00 de wisseling van de wacht zien, maar alleen als de koninklijke familie aanwezig is in Amalienborg is het de moeite waard om te zien.