De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen, en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld. Het beeldje staat op een rots in het water bij Langelinie, en is gemaakt door de Deense kunstenaar Edvard Eriksen.

Het verhaal

Het verhaal van de Kleine Zeemeermin is gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, dat in 1837 werd gepubliceerd. In het verhaal verlaat een jonge zeemeermin haar onderwaterwereld om op zoek te gaan naar de liefde van haar leven, een menselijke prins. Hoewel ze hem uiteindelijk vindt, kan ze hem niet houden en moet ze terugkeren naar haar onderwaterwereld, waar ze voor altijd verdoemd is tot stilte.

Het beeld van de Kleine Zeemeermin

Het beeldje van de Kleine Zeemeermin is gemaakt van brons en is 1,25 meter hoog. Het staat op een rots in het water bij Langelinie, een populair wandelgebied langs de kust van Kopenhagen. Het beeldje is in 1913 onthuld en is sindsdien een van de bekendste symbolen van de stad geworden.

Hoewel het beeldje klein is in vergelijking met andere bekende beelden, zoals de Christus de Verlosser in Rio de Janeiro of het Vrijheidsbeeld in New York, is het niet minder populair. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers, die vanuit alle hoeken van de wereld naar Kopenhagen reizen om het te zien. Veel bezoekers nemen ook foto’s met het beeldje en geven het cadeautjes, wat het beeldje een bijzonder aandoenlijk karakter geeft.

Rumoerige geschiedenis

In de loop der jaren is het beeldje van de Kleine Zeemeermin meerdere keren gestolen of beschadigd, wat tot grote ophef heeft geleid. In 1964 werd het beeldje gestolen door vier Deense kunstenaars, die het meenamen naar het gemeentehuis van Kopenhagen om aandacht te vragen voor de behoefte aan meer kunst in de stad. Het beeldje werd later teruggevonden en teruggeplaatst op zijn originele locatie. In 1998 werd het beeldje opnieuw gestolen, dit keer door een groep Noorse studenten die het meenamen naar Noorwegen als onderdeel van een studentenuitwisseling. Het beeldje werd ook in dat geval teruggevonden en teruggeplaatst op zijn originele locatie.

Tijdens je weekend in Kopenhagen is een bezoek aan deze bezienswaardigheid een absolute must!